Een droomreis naar het hart van de rosé: op bezoek bij Château d’Esclans

Gepubliceerd op 7 augustus 2025 om 10:28

Stel je voor: je wordt wakker met uitzicht op de glooiende wijngaarden van de Provence, de zon schijnt en een glas van 's werelds beroemdste rosé staat voor je klaar. Voor ons werd deze droom werkelijkheid. Dankzij onze deelname aan een speciaal programma van Moët & Chandon wonnen wij een onvergetelijke trip naar het iconische Château d’Esclans. Ik mocht mee met een gezellige groep wijnhandelaars en slijters om volledig ondergedompeld te worden in de wereld van de beste rosé uit de Provence.

De Aankomst: Luxe te midden van de wijngaarden

Na een vroege vlucht naar Nice werden we met taxibusjes naar het domein gebracht. De ware magie begon toen de crew ons met golfkarren door de wijngaarden naar ons verblijf reed. We werden verwelkomd in pure luxe: prachtige slaapkamers met eigen badkamers, een zwembad en een adembenemend uitzicht. Vanzelfsprekend werd de rosé direct ontkurkt, wat een perfect begin was van ons avontuur.

Rond het middaguur was het tijd voor een uitgebreide 4-gangen lunch, die we deelden met de hardwerkende plukkers. We genoten van salades, coq au vin, heerlijke kazen en een machtige cheesecake, terwijl de glazen constant werden bijgevuld met de befaamde Whispering Angel.

Een tour door de wijngaarden en kelders

Na de lunch kregen we een rondleiding door de indrukwekkende wijngaarden, die maar liefst 240 hectare beslaan. Grenache is hier de belangrijkste druif, aangevuld met Rolle, Cinsault en Syrah. Een bijzonder detail is de 5 hectare met 100 jaar oude Grenache-stokken, die de basis vormen voor de meest exclusieve rosé: de Garrus. Bij Château d'Esclans wordt met het grootste respect voor de natuur gewerkt; er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Later volgde een kijkje in de wijnmakerij, waar traditie en hypermoderne technologie samenkomen. Het meest indrukwekkend was de optische sorteermachine, die met een laseroog alleen de allerbeste en gezondste druiven selecteert. Afhankelijk van de stijl van de rosé vindt de fermentatie plaats in RVS-tanks of houten vaten. Château d’Esclans bezit zelfs een patent op hun unieke, temperatuurgecontroleerde rijpingssysteem in houten vaten, wat zorgt voor een unieke stijl rosé.

De Kunst van Rosé Maken

Eerst even een korte uitleg over hoe rosé zijn kleur krijgt. Het is goed om te weten dat het sap van blauwe druiven van nature wit is; de kleur komt van de schillen. Er zijn verschillende methodes:

  • Korte inweking: De schillen weken kort mee met het sap voor een lichte kleur.
  • Directe persing: De druiven worden direct geperst, wat resulteert in een heel lichte rosé.
  • Saignée ("bloeden"): Hierbij gebruikt men het sap dat door het gewicht van de trossen zelf uit de druiven "bloedt".

De Proeverij: Een Spectrum van Rosé

The Pale Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een bleekroze, lichte en frisse rosé. De druiven (Grenache, Rolle, Syrah en Cinsault) worden zachtjes geperst en gerijpt op de lie. In de neus volop fruit van aardbei, framboos, abrikoos en perzik. De aanzet in de mond is fris en blijft aanhouden tot aan de afdronk. Een heerlijke, lichte rosé, om lekker gekoeld te drinken op een warme zomerse dag, eventueel geserveerd met lichte borrelhapjes van vis, fruits de mer of een lente salade met geitenkaas.

 

Whispering Angel De beroemdste van het stel! Van de Grenache, Cinsault & Rolle, wordt zowel het afloop sap als de perswijn gebruikt. Tijdens de rijping wordt er twee keer per week bâtonnage toegepast. Dat resulteert in een zeer aromatische neus, waarbij het fruit uit het glas stuift! Vers geplukte rijpe aardbeien, frambozen, abrikozen en rode bessen. Uitgesproken floraal met tonen van in bloei staande bloesem. Een rosé met frisse zuren, voldoende body en een prachtige lengte. Heerlijk als aperitief of schenk ´m aan tafel bij klassiekers uit de Provence zoals een salade niçoise of bouillabaisse.

 

Rock Angel

Is wat steviger dan de Whispering Angel, door de gedeeltelijke rijping op houten vaten. De blend bestaat voornamelijk uit Grenache en Rolle-druiven uit de beste wijngaarden in La Motte en Provence. De wijn heeft een sterke intensiteit met aroma’s van rijp rood fruit, rijpe perzik, frisse citrus en een hint van vanille en specerijen door de houtrijping (600L vaten). In de mond een mooie balans tussen frisse en ronde tonen met een lange afdronk. Deze rosé rockt lekker aan tafel bij zowel vis, kip, wit vlees, schaal en schelpdieren of gewoon heerlijk in het zonnetje.

 

Château d’Esclans De signatuurwijn van het huis, gemaakt van druiven van eigen wijngaarden, voornamelijk Grenache en Rolle. De oogst vindt plaats van zonsopgang tot het middaguur. De druiven worden drie keer gesorteerd, zowel elektronisch (met een optische scanner) als handmatig. Na het ontstelen worden de druiven licht gekneusd bij een temperatuur van 7-8°C om oxidatie te voorkomen. Zowel het afloopsap als het sap van de eerste lichte persing worden gebruikt. Er vindt geen maceratie plaats. Het afloopsap en het perssap worden deels gevinifieerd in demi-muids (vaten van 600 liter) en roestvrijstalen tanks, beide met temperatuurregeling. In de neus aroma’s van rood fruit (aardbei, rode bessen, framboos), citroen, citroenzeste, perzik, abrikoos, meloen, bloesem, milde specerijen en een toets van vanille. De wijn heeft een medium body met een elegante, soms zijdezachte textuur. Er is een goede balans tussen de frisse zuren die de wijn energie geven en de rondeur die voor mondvulling zorgt. De afdronk is lang en wordt gekenmerkt door zowel fruitige als zilte elementen.

 

Les Clans Een uitzonderlijke, gastronomische rosé die vaak wordt vergeleken met een topklasse witte Bourgogne. Alle zintuigen worden geprikkelt met complexe smaken en een volle body. De druiven voor Les Clans worden 's ochtends geoogst om hun frisheid te behouden. Na aankomst in de kelders worden de druiven met behulp van een "Optical Eye" gesorteerd om alleen de beste kwaliteit te garanderen. Vervolgens worden de druiven zacht geperst en wordt de temperatuur verlaagd naar 7-8 graden Celsius. De wijn wordt gevinifieerd in grote eikenhouten vaten van 600 liter, waar de wijn gedurende tien maanden rijpt met tweewekelijkse "battonage" (het rondroeren van de gistcellen).

Les Clans is een meesterwerk in balans en evenwicht. Hoewel de wijn jong al toegankelijk is, heeft hij ook een uitstekend bewaarpotentieel. Het is de ultieme gastronomische rosé, perfect om te combineren met kreeft, op de huid gebakken tarbot, tonijnsteak of blanquette de veau. In de neus onthult de wijn aroma's van rijp rood fruit, van wilde aardbei, en framboos met aangevuld met steenfruit van abrikoos en wijngaardperzik. Ook een rijk en exotisch pallet van passievrucht, mango en papaya. Daarnaast tonen van vanille en hazelnoot.

 

Garrus: De Top van de Roséwereld

De Garrus wordt beschouwd als het kroonjuweel van Château d'Esclans en de meest prestigieuze rosé ter wereld. Dit is de verwezenlijking van de visie van Sacha Lichine.

De druiven, voornamelijk Grenache, Vermentino en Syrah, komen van de beste percelen met oude wijnstokken, waarvan sommige bijna honderd jaar oud zijn. Na de oogst (van zonsopgang tot het middaguur) volgt een optische sortering. De most, die bestaat uit 90% vrij afloopsap en 10% sap van een eerste lichte persing , wordt vergist in nieuwe en tweedejaars houten vaten van 600 liter. De wijn rijpt hierin 10 maanden met tweemaal per week bâtonnage in Bourgondische stijl.

Een serieuze, gastronomische wijn. Experts geven scores tot 97 punten. In de neus is de wijn zeer intens met vers rood fruit, florale aroma's van lavendel en jasmijn, rijp steenfruit van perzik en abrikoos en citroenschil gevolgd door amandelen en bijenwas.  Daarnaast het rokerige van het hout en vanille. In de mond een volle body met een romige textuur. Voortreffelijk en zeker niet te jong drinken.

Volgens wijncriticus Matthew Jukes is Garrus de beste rosé ter wereld, vergelijkbaar met een Grand Cru Bourgogne. Vanwege zijn jeugd wordt aangeraden de wijn te decanteren of nog een jaar te laten liggen. Hij is de perfecte begeleider van verfijnde gerechten, zoals kreeft thermidor.

 

Deze reis was meer dan een bezoek; het was een masterclass in excellentie. Château d’Esclans heeft laten zien dat rosé niet zomaar een zomerwijntje is, maar een serieuze, complexe en luxueuze wijn die tot de absolute wereldtop behoort.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.